E qara është një proces normal për fëmijët.Kur janë bebe është mënyra se si komunikojnë, duan të tregojnë se janë të uritur, se janë të përgjumur, se kanë dhimbje etj. Fëmijët më të rritur, e qara është një mënyrë për të pretenduar diçka që duan, por edhe një mënyrë. për të shprehur ndjenjat e tyre: një zhgënjim, një trishtim, kur ndihen të padrejtë.

E vërteta është se në shumë raste, e qara e fëmijës mund të jetë aq e vazhdueshme sa prindërit i drejtohen përsëritjes së “Mos qaj”. Por ata zbulojnë se nuk funksionon. Sepse, siç theksojnë ekspertët, “Mos qaj” nuk i ndihmon fëmijët. Ndërsa qajnë, duhet të dëgjojnë diçka më shumë, gjë që do të tregojë shqetësimin e prindërve për ta.

Pra, këtu janë pesë fraza që do të ndihmojnë:

“Unë jam këto, unë do të ndihmoj” . Edhe nëse ai thotë se nuk dëshiron ndihmën tuaj, është mirë që ai të ndjehet sikur jeni aty për ta mbështetur sa herë që ai ka nevojë.

“Unë e kuptoj se është e vështirë për ty.” Kjo frazë është e mjaftueshme që fëmija të ndiejë se ju e ndjeni problemin e tij.

“E kuptoj që je i mërzitur / i zhgënjyer / dhe është në rregull të ndihesh kështu” . Në këtë mënyrë i tregoni fëmijës se është normale të ketë shoqërime të tilla, se ai është njeri.

“E shoh që po qan por nuk e kuptoj se çfarë ke nevojë. Më ndihmo;” . Edhe nëse fëmija është shumë i mërzitur për të shprehur me fjalë atë që po i ndodh, me këtë frazë do t’i jepni mundësinë të qetësohet dhe të shprehë atë që ndjen, pa qarë.

“Të gjejmë një zgjidhje së bashku”. Një frazë që për këtë ka një vlerë të madhe. Sepse i tregon se jo vetëm e kupton problemin e tij, por edhe dëshiron ta ndihmosh.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.