Pediatria Zerina Sheme, shpjegon se fruthi tek fëmijët, është një sëmundje shumë ngjitëse, sepse përhapet me spërklat e pështymës.

Fëmijët, më të rriskuar nga fruthi, janë ata që nuk janë vaksinuar. Sipas pediatres, shenjat mund të jenë temperatura e lartë, kolla, sekrecionet nga hunda dhe sytë e përlotur.

Në një intervistë për Bebja.com, mjekia tregon se çfarë rrisku ka për gratë shtatzëna që nuk e kanë bërë vaksinën e fruthit dhe nëse mund të lindi fëmija me probleme në këtë rast.

Intervista e plotë:

Pyetje: Çfarë është fruthi dhe si përhapet tek fëmijët?

Fruthi është një sëmundje endemike virale shumë ngjitëse (virulente) që prek kryesisht fëmijët.
Shkaktohet nga një virus i familjes së Paramyxoviridae.
Përhapet me spërklat e pështymës, nga kontakti me sendet që prek i sëmuri.

Pyetje: Cilat janë shenjat dhe sa ditë zgjat?

Inkubacioni: rreth 10- 14 ditë.

Specialistët venë theksin tek fakti se: edhe në periudhën e fshehtë virusi është ngjitës për personat e pa vaksinuar.
Shenjat

temperatura e lartë trupore, zgjat nga 4 deri më 7 ditë.

Në fazën fillestare si shenjë mund të jetë sekrecion nga hunda, kollë fyti, sy të skuqur e të përlotur. Më pas shfaqen pika të vogla e të bardha në mukozën e gojës; (njollat KOPLIK), janë shumë përcaktuese për diagnozën.

Pas disa ditësh shfaqen puçrrat,(ekzantema) kryesisht në fytyrë dhe në pjesën e qafës. Shpejt përhapen nëpër trup, dhe në fund mbulojnë edhe pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve. Kjo zgjat 5 deri më 6 ditë, e pastaj zhduket. Si në çdo infeksion virusal puçrrat janë rrafsh me lëkurën. Kanë ngjyrë rozë të ndezur.

Pyetje: Si mjekohet fruthi dhe sa ditë zgjat kurimi? Si përcaktohet diagnoza?

Diagnoza bazohet në shenjat klinike, në situatën epidemiologjike, analizat laboratorike dhe në testet serologjike.

Në analizë gjaku vërehet leukopeni (numri i rruazave tё bardha tё gjakut ulet).

Pyetje: A mund të kalojë fruthi në pneumoni? Si mund të shmanget pa u rrezikuar jeta e fëmijës?

Një në 20 raste me fruth zhvillon pneumoni , shkaku më i zakonshëm i vdekjes nga fruthi,

Një në 1000 zhvillon encefalit (ënjtje dhe inflamacion të trurit) me paaftësi intelektuale të përhershme.

diarre e rëndë e shoqëruar me dehidrim; infeksionet e veshit, dëmtim i shikimit.

• Trombocitopeni sekondare

Pyetje: Çfarë rrisku ka për gratë shtatzëna që nuk e kanë bërë vaksinën e fruthit? Mund të lindi fëmija me probleme në këtë rast?

Gratë shtatzëna të pavaksinuara më parë, nëse preken nga ky virus në tre muajt e parë të barrës, mund të ndodhë abort spontan ose defekte të lindura në zemër, hidrocefali.

Nuk ekziston trajtim i posaçëm antivirusal kundër virusit të fruthit. Mjekimi është simptomatik. Qetësues të temperaturës, perfuzione, vitamina, shurupe kolle.

Pyetje: Në çfarë moshe duhet të vaksinohet fëmija për fruthin? Dhe për sa kohë arrihet imuniteti?

Mbrojtja aktive kundër fruthit bёhet me vaksinë tё cilёs i nënshtrohen tё gjithё fëmijët, në moshën një vjeç.

Vaksinimi kundër fruthit në Shqipëri bёhet me njё dozё prej 0.5 ml tё vaksinёs sё dobёsuar e cila jepet me rrugё subkutane (nёnlёkurё) nё pjesën e pasme tё krahut si vaksinë e kombinuar fruth+parotitis + rubeolё(MMR).

Rivaksinimi i fëmijëve aplikohet para moshës shkollore.

Së fundmi vihen re raste të shtuara fruthit në botë.

Kjo, sepse personat e pavaksinuar e përhapin infeksionin duke u bërë problem edhe për komunitetin.

Për rastet që kalojnë infeksion nga virusi i fruthit, mbetet imunitet i përjetshëm.

Pyetje: Sa ditë duhet të qëndrojë I izoluar një fëmijë me fruth që të mos infektojë persona të tjerë?

Rastet e prekura nga fruthi karantinohen deri në shërimin e plotë.

-Të lutem, një mesazh për prindërit se si duhet të veprojnë nëse fëmija I tyre është infektuar me fruth?

Doja t’i drejtohesha me një̈ mesazh ndërgjegjësimi të gjithë̈ atyre që hezitojnë̈ të bëjnë̈ vaksinat.

Ndër faktorët stimulues të imunitetit përmendim vaksinat.

Studiuesit e sotëm kanë hedhur poshtë hipotezat që kanë qarkulluar para dy dekadash , se vaksina e fruthit është përgjegjëse për autizmin.

Ndërkohë që ulej numri i vaksinimeve për shkak të frikës nga vaksina, rastet me autizëm shtoheshin në mënyrë të frikshme. Pra, ky fakt, edhe të tjera e hedhin poshtë hipotezën kundër vaksinës.

Bebja.com

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.