E fortë, e vazhdueshme, e papritur, e qëndrueshme: dhimbja e veshit është një çrregullim që mund të ketë karakteristika të ndryshme dhe që është shumë i zakonshëm tek fëmijët, në të gjitha moshat.

Në shumicën e rasteve, dhimbja është veçanërisht e bezdisshme dhe e padurueshme. Shpesh varet nga otiti, por mund të lidhet edhe me shkaqe të tjera. Është e rëndësishme të mos e nënvlerësoni dhe të mos minimizoni bezdinë e shprehur nga i vogli.

Për çfarë bëhet fjalë

Dhimbja e veshit, e cila në termat mjekësorë quhet otalgji, është një simptomë e shpeshtë tek fëmijët, veçanërisht tek ata shumë të vegjël dhe tek ata që frekuentojnë kopshtin.

Siç kujtojnë ekspertët e Irccs Burla Garofalo të Triestes, shpesh varet nga acarimi i daulles së veshit, i cili nga ana tjetër mund të shkaktohet nga prania e një ftohjeje dhe mund të shoqërohet me temperaturë. Megjithatë, në disa raste, shkaku i dhimbjes është otiti, i cili është një proces inflamator që prek një nga strukturat e veshit. Tek fëmijët që shkojnë në pishinë, mbi të gjitha është i shpeshtë otiti i jashtëm, pra inflamacioni i lëkurës që rreshton kanalin e veshit, ndërsa në dimër mbizotëron otiti i mesëm, i cili prek pjesën më të brendshme të veshit.

Simptomat e otalgjisë

Dhimbja e veshit tek fëmijët mund të shoqërohet me simptoma të tjera përveç dhimbjes (e cila tenton të përkeqësohet – veçanërisht gjatë natës – kur prekni zonën), si kruajtje dhe një perceptim i mbytur i tingujve. Ndonjëherë, sekrecionet dhe / ose gjaku në kanalin e veshit mund të vërehen gjithashtu në prani të otitit. Tek fëmijët e vegjël, otalgjia mund të shkaktojë të qara të pashpjegueshme dhe të pangushëllueshme.

Kur kemi nevojë për një pediatër

Në prani të simptomave të dyshimta këshillohet të kontaktoni pediatrin, i cili do të jetë në gjendje të vizitojë fëmijën dhe të bëjë diagnozën.

Në përgjithësi, trajtimi i dhimbjes së veshit tek fëmijët përfshin përdorimin e qetësuesve të dhimbjes, shpesh në formën e pikave.

Për otitis media, siç shpjegohet nga mjekët e spitalit Bambin Gesù në Romë, mund të shtohet edhe aplikimi i pikave me bazë kortizoni dhe mundësisht antibiotikëve, nëse origjina është bakteriale. Në rast të të ftohtit këshillohet larja dhe mundësisht përdorimi i sprajit.

Ndonjëherë dhimbja e veshit tek fëmijët vjen nga sëmundje që nuk prekin drejtpërdrejt veshët, por zonat fqinje, si bajamet dhe sinozitin.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.