Acarimet, dhimbjet, luhatjet e humorit dhe histerizmi, ju e dini që janë simptomat e periodave dhe për këtë nuk mund të bëni asgjë.

Periodat gjithashtu mund t’ju tregojnë shumë për trupin tuaj. Çfarëdo që të bëni në rutinën tuaj të përditshme ka një ndikim edhe në shëndetin tuaj. Pra, mund të jetë një ide e mirë për të praktikuar zakone të shëndetshme gjatë kësaj kohe të muajit, në mënyrë që të kuptoni nevojat tuaja trupore dhe të ndjeheni më mirë.

Më poshtë janë 5 gabime të zakonshme që duhet të shmangni gjatë periodave tuaja.

Injorimi i ngjyrës së gjakut

Ngjyra e gjakut ndryshon gjatë gjithë ciklit tuaj menstrual. E kuqe e ndritshme ditën e parë, dhe kafe ose rozë ditën tjetër. Zakonisht fillon me njollë kafe dhe shndërrohet në një hije të ndritshme të të kuqes. Drejt fundit të ciklit, mund të jetë kafe e errët deri në pothuajse e zezë. Sidoqoftë, nëse nuk është një nga këto ngjyra duhet të filloni të shqetësoheni.

Mos monitorimi i ciklit tuaj

Mosndjekja e ciklit tuaj nuk është thjesht në mënyrë që të planifikoni mirë shtatzëninë. Disa probleme mund t’i bëjnë periodat tuaja të parregullta. Sidoqoftë, do ta vini re këtë vetëm nëse e dini se çfarë është normale për ju. Ju mund ta arrini këtë duke mbajtur shënim ciklin e rregullt mujor.

Në rast se diçka nuk po ecën si duhet, nuk do të duhet të prisni një kohë të gjatë përpara se të konsultoheni me gjinekologun tuaj.

Mos ndryshimi i pecetave dhe tamponave shpesh
Ndryshimi i rregullt i tamponeve ose pecetave tuaja është i domosdoshëm për ruajtjen e higjienës së duhur. Pra, cila është kohëzgjatja ideale për të cilën duhet t’i përdorni? Kur bëhet fjalë për pecetat, ju mund t’i ndryshoni ato çdo gjashtë orë. Kjo do të jetë më e zakonshme në fillimin e periodave. Sa i përket tamponeve, pesë orë janë shumë… Tamponët, veçanërisht lloji super absorbues mund të shkaktojnë një gjendje fatale të njohur si Sindromi Toksik i Shock (TSS). Mund të zhvillohet nëse e lini tamponin të zgjasë për shumë kohë. Rekomandohet shumë që të përdorni variantin me absorbim të ulët dhe t’i ndryshoni ato shpesh.

Pirja e alkoolit

Për shkak të dëshirave të paarsyeshme, një gotë verë e kuqe mund të jetë në dëshirat tuaja kur jeni me perioda. Por, mund të ju bëjë më shumë dëm sesa mirë. Alkooli është i njohur se rrit simptomat menstruale si dhimbjet dhe luhatjet e humorit. Prandaj është më mirë të mos pini alkool por çajra bimorë dhe ujë.

Seksi i pambrojtur

Ndërsa nuk ka rrezik për të kryer marrëdhënie seksuale, rreziku për të marrë një sëmundje të sëmundjeve seksuale rritet. Në rast se nuk jeni në dijeni të gjendjes mjekësore të partnerit tuaj, është mirë që të mos praktikoni seks të pambrojtur kur jeni me perioda. Për më tepër, shanset për të marrë një infeksion bakterial ose infeksion maja bëhen të mëdha.

Kështu që herën tjetër që të kaloni në këtë periudhë të muajit, është mirë që të ndiqni këto praktika. Kjo do të promovojë një higjienë më të mirë si fizike, ashtu edhe mirëqenie mendore.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.