Është një nga shqetësimet më të zakonshme të shtatzanisë: ka shumë nëna të ardhshme që vuajnë nga ndjesia e tmerrshme e të përzierave që fillon nga stomaku dhe që shpesh çon në të vjella, sidomos në muajt e parë.

Ndryshe nga sa shumë kanë menduar gjithmonë, origjina e të përzierave në shtatzani nuk mund të jetë psikologjike, por biologjike. Kjo thuhet gjithashtu nga një studim i ri i kryer nga një ekip studiuesish britanikë nga Universiteti i Warwick dhe botuar në BMC Pregnancy and Childbirth.

Studimi për të përzierat

Hulumtimi përfshiu 256 gra që po përpiqeshin të kishin një fëmijë. Të gjithëve iu kërkua të mbanin një ditar ditor, në të cilin të shënonin çdo shqetësim dhe sëmundje që ndjenin, si dhe zakonet e të ngrënit dhe të jetuarit. Qëllimi ishte të kuptohej nëse të përzierat dhe të vjellat shfaqen më shpesh në situata të caktuara apo jo.

Simptomat shfaqen më herët sesa pritej

Duke analizuar të dhënat e mbledhura, studiuesit vunë në dukje se të përzierat ishin më të zakonshme në një periudhë specifike, dmth në ditët e para të shtatzanisë. Më saktësisht, ato kishin tendencë të shfaqeshin 11-20 ditë pas ovulimit: pak më herët, pra, në krahasim me atë që gjithmonë është besuar. Sipas ekspertëve, fakti që ekziston një dritare e saktë kohore në të cilën ndodhin simptomat tregon se mund të ketë shkaqe biokimike dhe / ose anatomike pas tyre.

Shkaqet janë komplekse

Autorët arritën në përfundimin se ka më shumë se një arsye për të besuar se të përzierat e shtatzanisë dhe të vjellat gjatë tremujorit të parë shkaktohen nga shkaqe biologjike dhe nuk janë të lidhura me motivimet psikoemocionale. “Në të kaluarën, gratë që vuanin nga të përzierat dhe të vjellat në shtatzani, i kishin konsideruar simptomat e tyre të parëndësishme dhe i kishin anashkaluar sepse menduan se ekzistonte një bazë psikologjike.

Ky hulumtim përforcon më tej faktin se asgjë nuk mund të jetë më larg së vërtetës, se ky është një problem biologjik që lidhet me fazat e hershme të zhvillimit të fetusit”, – shpjeguan studiuesit.

Në shumicën e rasteve, të vjellat e shtatzanisë tentojnë të zhduken pas tremujorit të parë. Sidoqoftë, në disa raste simptomat mund të vazhdojnë për më gjatë, madje edhe për nëntë muaj: në këtë rast, gruaja ka të ngjarë të vuajë nga hyperemesis gravidarum.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.