Kolikat

British Medical Journal (BMJ) rendit një kriter për dhimbjet e barkut, pra kolikat: Një foshnjë që qan për të paktën tre orë në ditë, tre ose më shumë ditë në javë, dhe është nën 3 muajsh.

Pra kjo mund te jete nje nga arsyet perse femija juaj qan edhe pse gjithcka duket se i eshte plotesuar nga nevojat qe ka.

Refluksi acid

Një nga ato shkaqet e të qarit pas ushqyerjes dhe të vjellurave tek foshnjat është në të vërtetë refluksi acid. Kjo gjendje njihet si sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD) nëse shkakton gjithashtu simptoma të rëndësishme siç është shtimi i dobët i peshës.

Një nënë tregon:

“Kur vajza ime ishte 5 vjeç, ajo shpesh ankohej për dhimbjen e stomakut të saj dhe si rezultat, iu desh t’i nënshtrohej një sërë testesh me një gastroenterolog, një mjek i specializuar në sistemin GI.

Në takimin tonë të parë, pyetja e parë që më bëri ishte nëse ajo kishte dhimbje barku si foshnjë dhe nëse ajo e nxirrte ushqimin, të dy pyetjeve unë iu përgjigja: “Po! Nga e dinit ?! ”

Ai shpjegoi se refluksi acid ose GERD mund të shfaqet si simptoma të ngjashme me dhimbje barku tek foshnjat, dhimbje stomaku tek fëmijët e moshës shkollore dhe më vonë si dhimbje aktuale të urthit tek adoleshentët.

Ndërsa shumë foshnje e nxjerrin ushqimin, më pak kanë GERD, e cila mund të shkaktohet nga një përplasje e pazhvilluar midis ezofagut dhe stomakut ose një prodhimi më të lartë se normal i acidit të stomakut.

Në shumicën e rasteve, një diagnozë e refluksit bazohet thjesht në simptomat e foshnjës tuaj. Nëse mjeku juaj dyshon për një rast të rëndë, ka disa teste të ndryshme që në të vërtetë diagnostikojnë refluksin e foshnjave.

Testimi mund të përfshijë marrjen e një biopsie të zorrëve të foshnjës tuaj.

Ndjeshmëria ndaj ushqimit dhe alergjitë

Disa femije, veçanërisht foshnjat me gji, mund të jenë alergjikë ndaj llojit të ushqimit që nënat e tyre po hanë.

Problemi më i zakonshëm është proteina e qumështit të lopës në qumështin e nënës, por edhe një alergji e vërtetë është shumë e rrallë. Vetëm rreth 0.5 deri në 1 përqind e foshnjave që ushqehen ekskluzivisht me gji mendohet se janë alergjikë ndaj proteinave të qumështit të lopës.

Fajtorët e tjerë më të zakonshëm, sipas ABM, janë veza, misri dhe soja.

Nëse foshnja juaj shfaq simptoma të nervozizmit ekstrem pas ushqyerjes dhe ka simptoma të tjera, të tilla si jashtëqitje të përgjakur, ju duhet të flisni me mjekun për t’i testuar ato për alergji.

Përveç një alergjie të vërtetë, ka pasur edhe disa dëshmi se ndjekja e një diete të ulët alergjeni gjatë ushqyerjes me gji (në thelb shmangia e atyre ushqimeve kryesore alergjike, të tilla si qumështi, vezët dhe misri) mund të jetë e dobishme për foshnjat me dhimbje barku.

Dietat e rrepta të eliminimit mund të kenë rreziqet e tyre, prandaj flisni me mjekun tuaj para se të ndryshoni ndjeshëm dietën tuaj.

Nëse keni një fëmijë me dhimbje barku, mund të provoni gjithçka për të lehtësuar të qarat e foshnjës tuaj. Nëse jeni kuriozë të shihni nëse dieta juaj ka ndonjë efekt, mund të filloni të regjistroni ushqimin tuaj në një ditar ushqimi dhe duke shkruar reagimet e foshnjës tuaj pas çdo vakti.

Tjetra, ju mund të eliminoni një ushqim në të njëjtën kohë dhe të shihni nëse zvogëlimi i marrjes së ushqimeve të caktuara duket se bën një ndryshim në sjelljen e foshnjës tuaj.

Vetëm kini parasysh se një alergji e vërtetë është e rrallë. Gjithashtu, sigurohuni që të monitoroni për çdo simptomë shtesë, siç është gjaku në jashtëqitjen e foshnjës tuaj.

Gazrat

Nëse fëmija juaj qan shumë pas çdo ushqyerjeje, ai mund të ketë një grumbullim të ajrit të gëlltitur gjatë ushqyerjes. Mendohet se foshnjat që ushqehen me biberon në veçanti mund të jenë më të prirur për të gëlltitur shumë ajër gjatë ushqyerjes. Kjo mund të bllokojë gazrat në stomakun e tyre dhe të jetë e pakëndshme për fëmijën.

Në përgjithësi, foshnjat që ushqehen me gji gëlltisin më pak ajër ndërsa ushqehen thjesht për shkak të mënyrës së të ushqyerit. Por çdo foshnjë është e ndryshme dhe madje edhe foshnjat që ushqehen me gji mund të kenë nevojë të gromësijnë pas ushqyerjes.

Duke u përpjekur ta mbani foshnjën tuaj drejt pas ushqyerjes dhe ta fërkoni butësisht nga fundi i shpinës dhe lart përmes shpatullave për të shtyrë flluskat e gazit lart e jashtë.

Formula

Nëse fëmija juaj ushqehet me formulë, ndërrimi i formulës që përdorni mund të jetë një zgjidhje e thjeshtë për një fëmijë që qan pas ushqyerjes. Çdo formulë është paksa e ndryshme dhe marka të caktuara janë më të ndjeshme për stomakun e foshnjës.

Nëse vendosni ta provoni këtë, bisedoni me pediatrin e foshnjës tuaj nëse një formulë specifike do të ishte një zgjedhje e mirë për ta provuar për një javë. Nëse provoni një markë të ndryshme dhe nuk shihni ndonjë ndryshim në shqetësimin e foshnjës tuaj, nuk ka gjasa të ndihmojë të vazhdoni të provoni marka të ndryshme.

Përfundimi

Kolikat, së bashku me disa kushte të tjera të zakonshme, mund të jetë fajtori nëse edhe ju keni një fëmijë që qan në duart tuaja.

Nëse foshnja juaj nuk gjen lehtësim pas ndryshimeve në dietë ose gromësitjeve shtesë, atëherë bëni një takim për t’u konsltuar me mjekun.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.