Muzika është një formë arratisjeje si për adoleshentët ashtu edhe për të rriturit.

Dëgjimi i muzikës në kohën e lirë është një mënyrë për të shprehur emocionet. Sidoqoftë, është zbuluar se ekspozimi i zgjatur ndaj muzikës në kufje mund të shkaktojë dëmtim të dëgjimit.

Jo më shumë se një orë në ditë

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, kufjet duhet të mbahen në vesh jo më shumë se një orë në ditë, me një volum që nuk tejkalon 60% të gamës së pajisjes së përdorur, në shumicën e rasteve smartfon. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj pajisjeve, në të vërtetë, mund të shkaktojë dëme të mëdha ndër vite: aparati i dëgjimit plaket shumë më shpejt. Sipas të dhënave të OBSH-së, mbi një miliard të rinj rrezikojnë të humbasin dëgjimin thjesht duke dëgjuar muzikë në kufje, tha Dr. Shelly Chadha, një oficer teknik dhe ekspert për problemet e dëgjimit në OBSH.

Numrat e kërkimit

Një në 20, 432 milion të rritur dhe 34 milion fëmijë kanë një humbje dëgjimi të pashpjegueshme me një ndikim vendimtar në cilësinë e jetës. Sipas të dhënave të studimit të kryer në bashkëpunim me Unionin Ndërkombëtar të Telekomunikacionit, një miliard të rinj midis 12 dhe 35 vjeç.

Dëmi nuk shkaktohet vetëm nga muzika në kufje: në përgjithësi, duhet të shmanget ekspozimi ndaj tingujve që zgjasin pak, por me intensitet të lartë, siç janë ato të krijuara nga fishekzjarret dhe trafiku urban (siç janë boritë).

Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon të paktën dy kontrolle dëgjimi: i pari midis moshës 11 dhe 14 vjeç dhe i dyti midis 15 dhe 17 vjeç.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.