Këtu është edhe një arsye tjetër për t’u kujdesur për ndotjen dhe ndryshimin e klimës: Për herë të parë, studiuesit kanë provuar se bloza (karboni i zi, qoftë nga një zjarr apo makinë) apo nga ndonjë numër i gjërave të tjera që përfshijnë djegien e karburanteve fosile ose dru të djegur) në të vërtetë mund të bëjë rrugën e saj përmes placentës, duke arritur fetusin.

Nuk ka rëndësi nëse jetoni në një vend me ndotje të lartë, si një qytet, ose një zonë më rurale ku ndotja nuk ka të ngjarë të jetë aq e fortë. Kur një grup i shkencëtarëve belgë analizuan 20 placenta, 10 nga zonat me ekspozim të lartë dhe 10 nga të ulëtat, ata gjetën karbon të zi në secilën prej tyre.

Gjetjet e tyre, të cilat u botuan në revistën Nature Communications, zbuluan gjithashtu se ata testuan pesë placenta shtesë nga abortet. Përsëri, ata gjetën karbon të zi në secilën prej tyre. Grimcat ishin gjithashtu të pranishme në një fetus 12-javor, i cili tregon se si mund të ekspozohen foshnjat në zhvillim të hershëm.

Ky lajm është alarmant. Jo vetëm që java e 12 është një fazë e rëndësishme zhvillimore për fëmijën, por ne gjithashtu e dimë tashmë se faktorët mjedisorë si ndotja e ajrit mund të rezultojnë në lindje të parakohshme ose peshë më të ulët të lindjes. Dhe, megjithëse ky studim i veçantë nuk shikon efektet shëndetësore të ekspozimit ndaj blozës në mitër, ne kemi hulumtime që e lidhin astmën e fëmijërisë me frymëmarrjen në ajër të ndotur.

Ekspozimi ndaj ndotjes gjithashtu është shoqëruar me një rrezik të shtuar për autizmin. Këto janë vetëm disa nga arsyet pse Organizata Botërore e Shëndetit renditi ndotjen e ajrit si një nga 10 kërcënimet kryesore të shëndetit global për vitin 2019.

Atëherë, çfarë mund të bëjë nëna për të mbrojtur fëmijën e tyre? Blerja e një pastruesi ajri mund të ndihmojë. Një raport i vitit 2018 zbuloi se pastruesit e ajrit mund të ulin ndotjen e grimcave në shtëpinë tuaj me 29%.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.