Gratë e reja nuk kanë pse t’i thonë lamtumirë ëndrrës për një shtatzani pas tumorit.

Gjithnjë e më shumë, në fakt, në rastin e kancerit, ne jemi të shqetësuar për ruajtjen e pjellorisë që mund të kompromentohet nga terapitë.

Teknikat në përdorim

Teknika e parë për të lejuar shtatzëninë pas një tumori është krioprezervimi i korteksit ovarian: përfshin heqjen e një pjesë të vezores dhe krioprespektimin e saj derisa indiumi të ripunohet, të paktën 5 vjet pas përfundimit të terapisë.

Vezorja kthehet në vendin e saj anatomik, mbahet funksioni endokrin, evitohen efektet tipike sekondare të menopauzës së hershme dhe mund të merren gjinitë spontane.

Është metoda e preferuar në rastin e vajzave në moshën para-pubertale dhe te gratë për të cilat kërkohet fillimi i menjëhershëm i kimioterapisë.

Mundësia tjetër është vitrifikimi i oociteve që lejon të rriten vezët e pjekura të marra nga stimulimi ovarian.

Në këtë rast, duhet të bëhet mbrojtja e gonadave, me barna që zvogëlojnë efektin toksik në vezore.

Cilin të zgjedh?

Si të vendosni se cila strategji duhet të adoptohet për të lejuar një shtatzëni pas tumorit?

Krahasimi i rezultateve të marra me teknikat e ndryshme në lidhje me shtatzënitë dhe përqindjen e lindjeve, është e mundur të thuhet se vitrififikimi është trajtimi i ruajtjes së fertilitetit që po jep rezultatet më të mira.

Sa i përket rrezikut të inicimit të stimulimit hormonal në një grua me një tumor, studimet tregojnë se stimulimi i kontrolluar ovarian në kancerin e gjirit nuk ndryshon normën e relapsit 5-vjeçar dhe normën e mbijetesës. Së fundi, gjithmonë ekziston mundësia e fekondimit heterolog.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.