Të gjithë prindërit në momente të caktuara duhet të përballen me zemërimin e shpërthimet emocionale të fëmijëve.

Mënyra si i trajtoni dhe menaxhoni këto momente është shumë e rëndësishme për tejkalimi ne situatës, por edhe për mënyrën si edukohet fëmija të përballojë emocionet negative.

Një teknikë për menaxhimin e zemërimit dhe inatit:

Mjet i prindërimit të butë: Termometrat e zemërimit janë mjete që i ndihmojnë fëmijët të kuptojnë shenjat që zemërimi i tyre po rritet.

Për të bërë një termometër zemërimi: Vizatoni një termometër të madh në një copë letër. Filloni në fund me një 0 dhe plotësoni numrat deri në 10, në krye të termometrit.

Në një termometër zemërimi, zero do të thotë “aspak i zemëruar”. Pesë do të thotë “një sasi mesatare zemërimi” dhe dhjetë do të thotë “zemërimi më i madh i mundshëm”.

Kur fëmija juaj nuk është i mërzitur ose i zemëruar, flisni për atë që ndodh në trupin e tij në secilin numër në termometër.

Fëmija juaj mund të thotë se ai është duke buzëqeshur kur është në zero, por ka një fytyrë “të çmendur” kur arrin pesë. Ata mund të ndiejnë se faqet e tyre nxehen kur janë dy vjeç dhe mund të qëllojnë me grushta kur janë në numrin shtatë ose tetë të termometrit.

Kur të arrijnë në dhjetë, ata mund të ndjejnë një zhurmë tigri ose dragoi gati për të dalë prej tyre. Lërini të mendojnë se si ndihen në çdo nivel dhe udhëzojini nëse kanë nevojë për ndihmë.

Përdorimi i termometrit i ndihmon fëmijët të mësojnë të njohin zemërimin kur ndodh ta ndiejnë. Ju mund të përdorni “termometrin e zemërimit” kur vëreni shenja zemërimi dhe ndihmojini fëmijët të krijojnë strategji për të ulur temperaturën përsëri.

Megjithatë, këto shtatë fjali ju ndihmojnë gjithmonë kur fëmija është i zemëruar:

1-Të dua!
2-Të kuptoj!
3-Jam këtu për ty!
4-Më thuaj kur të jesh gati!
5-Nuk është gabim të jesh i mërzitur!
6-Je i zemëruar tani, e kuptova!
7-Më lejo të të ndihmoj!

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.