Të mendosh se dhëmbët e qumështit, si të përkohshëm, nuk duhen mbrojtur është gabim. Jo vetëm që duhen larë me kujdes, por duhet pasur kujdes edhe në rast problemesh.

Përndryshe rreziku është të dëmtoni shëndetin e dhëmbëve të përhershëm. Dhe kjo nuk vlen vetëm për kariesin, por edhe për çdo defekt si malokluzionet. Me pak fjalë, nëse është e nevojshme, është e rëndësishme të trjatoni te dentisti dhëmbët e qumështit.

Kur keni nevojë për mendimin e një dentisti

Siç kujton Dr. Alberto Lamperti, dentist, “shtyrja e një problemi të vogël siç është kujdesi për një dhëmb qumështi mund të gjenerojë një problem më të madh më vonë”. Për këtë arsye, është e rëndësishme që prindërit të dinë kohën e daljes së dhëmbëve të qumështit dhe në rast anomalish kërkojnë mendimin e specialistit.

Për shembull, nëse një dhemb molar shfaqet shumë herët, është mirë të analizohet situata. E njëjta gjë nëse një dhëmb rritet në një pozicion jonormal.

Përdorimi i pajisjes

Në përgjithësi, nëse bazat e kockave janë në pozicionin e duhur, nuk nevojiten trajtime, por i takon dentistit të vlerësojë situatën. Në disa raste, megjithatë, mund të vendoset që të ndërhyhet, për shembull, duke mbajtur zgjeruesit e qiellzës, të cilët favorizojnë zhvillimin e hapësirës kockore të nevojshme për të shmangur “mbushjen e dhëmbëve”. Po sikur kockat e nofullës të mos jenë në pozicionin e duhur? Gjithashtu në këtë rast, ju mund të zgjidhni përdorimin e pajisjeve.

Kur ka malokluzion

Një nga rastet më tipike që kërkon korrigjim të hershëm ka të bëjë me incizivët anteriorë tepër të spikatur. Një tjetër defekt i zakonshëm është grumbullimi i tepërt i dhëmbëve. Edhe disa malokluzione duhet të korrigjohen kur ka ende dhëmbë qumështi dhe rritja e kockave nuk është ende e plotë.

Në fakt, nëse ndërhyni herët, mund të ndikoni pozitivisht në zhvillimin e skeletit dhe të korrigjoni çdo anomali.

Informimi dhe ndërgjegjësimi i prindërve

Jo të gjithë prindërit e kuptojnë rëndësinë e korrigjimit të hershëm dhe janë të gatshëm të investojnë në një pajisje. Por kjo zgjidhje “ka një vlerë të tillë që mund të zvogëlojë dëmtimet e mundshme të dhëmbëve të fëmijës së dikujt në të ardhmen, prandaj nuk duhet nënvlerësuar”.

Pikërisht për të identifikuar në kohë çdo anomali që mund të kërkojë korrigjime, është e rëndësishme që të planifikohet një vizitë stomatologjike nga mosha katër deri në shtatë vjeç, kur fillon faza e parë e shkëmbimit të dhëmbëve të qumështit dhe ndodh dalja e dhëmbëve të parë të përhershëm.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.