Nuk është një mit i rremë dhe as një frazë e përsëritur nga prindërit për të frikësuar fëmijët.

Kontakti për një kohë shumë të gjatë me smartfonin dhe ekranin e tabletëve është vërtet i dëmshëm për sytë e fëmijëve. Në fakt, mund të rrisë rrezikun e shfaqjes së problemeve të tilla si miopia dhe astenopia. Për cilat arsye? Sepse streson dhe shtrëngon organet e shikimit dhe, në planin afatgjatë, mund t’i komprometojë ato.

Dy probleme, një shkak

Astenopia nuk është një sëmundje e vërtetë, por përkundrazi një sindromë për shkak të lodhjes së syve, shpesh për shkak të përdorimit të tepërt të smarfonëve dhe kompjuterëve. Mund të ndodhë me simptoma të ndryshme rastësisht, edhe nëse më të shpeshtat janë nervozizmi i syve dhe dhimbja e kokës. Në përgjithësi, ajo tenton të zgjidhet duke pushuar.

Miopia, nga ana tjetër, është e pakthyeshme: vështirësi në shikimin nga larg. Në praktikë, miopët shohin mirë në distancë të ngushtë, ndërsa imazhet e largëta duken të paqarta. Në shumicën e rasteve, çrregullimi fitohet, domethënë zgjat me kalimin e viteve, sidomos në moshën shkollore.

Ajo ka tendencë të stabilizohet në moshën 20 vjeçare, megjithëse ndonjëherë mund të vazhdojë të përkeqësohet edhe pas, por më ngadalë. “Në 10 vitet e fundit ne jemi dëshmitarë të një epidemie të vërtetë të miopisë, shkaku kryesor i së cilës është rritja e madhe e angazhimit vizual të shtrirë nga afër” konfirmoi Pasquale Troiano, okulist.

Telefonat inteligjentë dhe pajisjet e tjera elektronike janë kaq të dëmshme për sytë, sepse ju detyrojnë të shikoni gjithmonë nga afër: nëse përdoren për një kohë të gjatë, ato vendosin një tendosje në sytë tuaj dhe kërkojnë një nevojë më të madhe akomoduese. Syve, përkundrazi, për të qenë të shëndetshëm iu duhen disa pauza.
Kjo do të thotë që pasi të përdorni kompjuterin për një kohë nuk është mirë të kaloni në celular ose anasjelltas: përkundrazi, duhet të çojmë shikimin larg, për shembull të shikojmë nga dritarja për disa momente.

Fëmijët më të rrezikuar

Pajisjet elektronike janë veçanërisht të dëmshme për fëmijët që kanë diagnostikuar tashmë defektet latente të syrit.

“Nëse fëmija ka një aparat vizual të shëndetshëm dhe krejtësisht normal për sa i përket lëvizshmërisë okulare dhe në nivelin refraktiv, ai nuk do të ketë asnjë problem.

Nëse, nga ana tjetër, ka ndryshime të aparatit vizual, lëvizshmëri të syrit ose refraksion që nuk janë identifikuar dhe korrigjuar, atëherë do të ketë probleme të mëdha të lodhjes së syve, “shpjegoi Troiano. Prandaj, nëse nuk doni të komprometoni shikimin e fëmijëve dhe të rinjve, është e rëndësishme të mos lejoni që ata të përdorin smartfonë për një kohë të gjatë.

Në vitet e para të jetës dhe në çdo rast para fillimit të shkollës fillore, është e rëndësishme që fëmijët të bëjnë një ekzaminim mjekësor okulist dhe një ekzaminim ortoptik për të kontrolluar kushtet anatomike dhe funksionale të aparatit vizual. Në këtë mënyrë, nëse ka nevojë për një korrigjim, mund të ndërhyet në kohë.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.