Sa shpesh duhet të lani të porsalindurin tuaj?

Ka një arsye të mirë pse duhet ta anashkaloni banjën e fëmijës suaj sonte. Mësoni sa shpesh duhet të lani të porsalindurin sipas ekspertëve, si dhe këshilla për parandalimin e shpërthimeve të ekzemës ndërmjet banjove.

Koha e banjës mund të jetë pjesë e ritualit tuaj të darkës, por mjekët në fakt nuk rekomandojnë banjot e përditshme për foshnjat. Ekspozimi i tepërt ndaj ujit mund të dëmtojë lëkurën e tyre nga lagështia dhe të përkeqësojë gjendjet si ekzema. Përsëri, moslarja e shpeshtë e foshnjës tuaj gjithashtu mund të përkeqësojë ekzemën, plus të çojë në infeksione të tjera.

“Është një ekuilibër delikat,” thotë Scott Grant, mjek në Spitalin e Fëmijëve të Qendrës Mjekësore të Detroitit të Miçiganit. Por vetë larja nuk është ndoshta i gjithë problemi: “Përdorimi i produkteve të banjës, duke përfshirë locionet që përmbajnë ngjyra ose aroma, mund të reagojë me lëkurën e foshnjave duke përkeqësuar ekzemën”, thotë Dr. Grant.

Kur të lajmë të porsalindurin për herë të parë?

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë (AAP), foshnjat e porsalindura duhet të bëjnë banjën e tyre të parë rreth 24 orë pas lindjes. Vonesa mund të zvogëlojë rrezikun e hipotermisë dhe hipoglikemisë, të kontribuojë në suksesin e ushqyerjes me gji dhe të hidratojë lëkurën. Bëni banjë me sfungjer derisa t’i bjerë pjesa e mbetur e kordonit të kërthizës – zakonisht brenda dy javësh pas lindjes.

Sa shpesh duhen larë të porsalindurit

AAP rekomandon të lani foshnjën tuaj tre herë në javë deri në ditëlindjen e tij të parë. “Natyrisht ka situata unike në të cilat foshnjat mund të gjenden ndërsa rriten dhe lëvizin më shumë, të cilat mund të kërkojnë një dush shtesë herë pas here,” thotë Dr. Grant.

“Por në përgjithësi, ky rregull është i mjaftueshëm për sa kohë që zona e pelenës pastrohet siç duhet në çdo ndërrim të pelenës”.

Pastrimi i foshnjës suaj ndërmjet banjove

Disa pjesë të foshnjës kanë nevojë për vëmendje çdo ditë, pavarësisht nëse janë duke bërë një banjë të plotë apo jo. “Sigurohuni që po pastroni mirë zonën e pelenave, veçanërisht duke kontrolluar në palosjet e lëkurës”, këshillon Dr. Grant.

Për djemtë e vegjël, tërhiqeni butësisht organin për të pastruar zonën poshtë. Për vajzat, zona rreth vaginës ka palosje të ngjashme që duhen pastruar mirë.

Mos kurseni në locionin. “Aplikimi ditor mund të ndihmojë në parandalimin e shpërthimeve të ekzemës, kështu që ky mund të jetë një zëvendësim i dobishëm për kohën e banjës në rutinën e gjumit”, thotë Dr. Grant.

“Kjo është veçanërisht e rëndësishme për foshnjat që kanë shfaqur tashmë shenja ekzeme ose kanë vëllezër e motra ose prindër me ekzemë”.

Për ta përmbledhur, larja e foshnjës tuaj jo më shumë se tre herë në javë është krejtësisht e shëndetshme, duke qenë se ju fshini plotësisht zonën e pelenës në çdo ndërrim dhe aplikoni krem ​​hidratues çdo ditë.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.