A mund fëmijët të kenë sëmundjen celiake dhe cilat janë shenjat?

Shumica e personave të diagnostikuar me sëmundjen celiake janë të rritur, por edhe fëmijët mund ta kenë atë.

Sëmundja celiake shkakton një reagim autoimun në trup kur dikush konsumon gluten, një proteinë e cila gjendet në grurë, elb dhe thekër. Si rezultat zorra e hollë dëmtohet, dhe trupi i tyre nuk përthith nutrientët e nevojshëm nga ushqimet.

Në fëmijë, arsyeja më e shpeshtë për të testuar për sëmundjen celiake është pengesa në rritjen normale për moshën e tyre.

Fëmijët mund të kenë të njëjtat simptoma të sëmundjes si të rriturit, duke përfshirë:

Diarre
Fryrje barku
Dhimbje stomaku
Konstipacion
Lodhje
Rash

Sigurisht, këto mund të jenë simptoma të shumë problemeve të shëndetit, ose ndonjëherë mund të jenë edhe pa ndonjë shkak specifik. Ndaj, është e rëndësishme të konsultoheni me një pediatër gastroenterolog për të përcaktuar shkakun.

Për fëmijët me simptoma, hapi i parë është testi për disa antitrupa specifikë në gjak. Nëse rezultati i testit tregon një nivel të Transglutaminazës indore (tTG) që është 10 herë më i lartë se niveli i normës, disa prej fëmijëve mund të mos kenë nevojë për ekzaminime shtesë si endoskopia me biopsi.

I vetmi trajtim për sëmundjen celiake është ndjekja e një diete pa gluten.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.