Alergjitë ndaj maceve janë nga alergjitë më të zakonshme dhe të bezdisshme.

Ata që vuajnë nga alergjia e maceve mund të kenë simptoma të lehta, por në rastet më të rënda mund të çojnë në forma të rinitit dhe astmës, të cilat mund të jenë edhe fatale. Sidoqoftë, ky çrregullim së shpejti do të shërohet përmes një imunoterapie të re që është nën studim.

Alergjeni që shkakton alergji

Kjo u zbulua nga një studim nga Instituti i Shëndetit i Luksemburgut botuar në “Alergji”, revista zyrtare e Akademisë Evropiane të Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike (EAACI).

Ndër reagimet më të zakonshme të të sëmurëve nga alergjia e maceve janë mbindjeshmëria dhe një përgjigje e tepruar e sistemit imunitar ndaj alergjenëve siç është Fel d1. Ky alergjen është një proteinë e prodhuar në pështymë, lesh, lëkurë dhe gjëndra të felines, dhe është shkaku kryesor i alergjisë së maceve.

Efektiviteti i një molekule

Për t’iu kundërvënë këtij efekti, studiuesit zbuluan efikasitetin e madh të molekulës oligonukleotide CpG e cila, në doza të qëndrueshme, është në gjendje të modelojë përgjigjen alergjike të sistemit tonë imunitar ndaj Fel d1.

Në fakt, në doza të larta, molekula na lejon të rrisim tolerancën e organizmit tonë ndaj Fel d1, duke eliminuar praktikisht reagimet tipike të atyre që vuajnë nga alergjia e maceve.

Një përgjigje edhe për rastet më të rënda

Përgjigja farmakologjike mund të jetë një mundësi e mirë për të kundërshtuar format më të lehta të alergjisë së maceve, por siç shpjegojnë studiuesit në studimin e tyre, në të ardhmen do të synohet imunoterapia për të siguruar trajtimin më efektiv dhe të qëndrueshëm të të gjitha rasteve, madje edhe ato më serioze.

Tani për tani, hulumtimi mbi efektivitetin e qasjes së imunoterapisë është kryer vetëm mbi derrat, megjithatë, ka dhënë rezultate të shkëlqyera në fazën para-klinike.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.