E bukur, por e brishtë dhe delikate. Kështu është lëkura e foshnjës dhe ka nevojë për kujdes të veçantë, higjienën e duhur dhe përdorimin e produkteve të duhura.

Lëkura e pambrojtur

Në lindje, lëkura e foshnjës nuk mund të mbështetet në një sistem mbrojtës efektiv: shtresa e korneumit nuk është shumë e trashë, dermisi ka një sasi të reduktuar të kolagjenit, fibrat elastike janë të paformura mirë, funksioni i barrierave është ende në zhvillim.

Kjo është një lëkurë me një ekuilibër të paqëndrueshëm, si nga pikëpamja e florës bakteriale dhe në aspektin e pH. Për këto arsye, probleme të tilla si thatësia, eritema dhe acarimi janë shumë të shpeshta në muajt e parë të jetës.

5 këshilla për lëkurën e foshnjës

Piercarlo Salari, pediatër, ka përpiluar 5 këshilla për shëndetin e lëkurës së foshnjës:

Jo më shumë se 2-3 banja në javë: një rutinë prej 2-3 dushe në javë, me zhytjen e plotë të fëmijës, janë të mjaftueshme për të garantuar higjienën pa dëmtuar lëkurën.

10 minuta, jo më shumë: dushi duhet të zgjasë maksimumi 5-10 minuta.

Vëmendje ndaj syve: dushi me flluska dhe shampo që nuk irritojnë sytë.

Neutraliteti është i këshillueshëm: produktet e dermokozmetikës duhet të kenë pH neutral, të jenë të buta në lëkurë dhe hidratuese.

Produktet e sigurta dhe të testuara: produktet kozmetike të përdorura për fëmijët duhet të testohet në mënyrë të saktë, për të garantuar tolerancën dhe cilësinë maksimale.

Kujdes nga mitet e rreme

Gjithashtu janë nën vëzhgim mitet e rreme, legjendat dhe disa informacione të përhapura për kujdesin e fëmijëve që çojnë në ide të gabuara dhe mashtruese për lëkurën e foshnjës.

“Një shembull i një miti të rremë për kujdesin e lëkurës së foshnjës – shpjegon Dr. Salari – janë idetë e paracaktuara rreth parabenëve, të cilat janë të nevojshme për të ruajtur integritetin mikrobiologjik të kozmetikës së lëkurës.

Një tjetër opinion negativ është ai i vajrave minerale, ndërsa disa studime kanë treguar sigurinë e tyre. Vaji mineral që përdoret në kozmetikë i nënshtrohet proceseve të pastrimit dhe është i certifikuar nga FDA (Food and Drugs Administration).

Më në fund duhet të kujtojmë se stimulimi i nuhatjes mund të ketë efekte të favorshme në disponimin dhe sjelljen e të porsalindurve: aspekti më i rëndësishëm nuk është të shmangni parfumet, por të zgjidhni aromat e testuara”, përcakton pediatri.

Po masazhit

“Masazhi”- shpjegon Dr. Piercarlo Salari- “është shumë i rekomanduar, sepse ju lejon të kujdeseni për lëkurën e foshnjës, ka një efekt qetësues dhe nxit gjumin, stimulon sistemin muskulor dhe sferën sensorineurale, duke favorizuar gjithashtu kontakt të ngushtë midis prindërve dhe fëmijës”.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.