Vaksina kundër Covid-19 dhe ushqyerja me gji janë të pajtueshme. Kjo thuhet në një dokument të hartuar nga shoqëritë shkencore italiane si Sin – Shoqata Italiane e Neonatologjisë dhe të tjera që merren me shëndetin perinatal, duke dhënë indikacione të përkohshme.

Ekspertë, gjinekologë, obstetër, pediatër përsërisin se në dritën e gjetjeve më të fundit mjekësore dhe shkencore, vaksina për Covid-19 aktualisht duhet të konsiderohet e pajtueshme me ushqyerjen me gji.

Përfitimet e mëdha të ushqyerjes me gji

Tek foshnja që ushqehet me gji, rreziqet që lidhen me këtë vaksinë janë jashtëzakonisht të ulëta.

Përkundrazi, ndërprerja e ushqyerjes me gji do të çonte në një humbje të sigurt të përfitimeve të pazëvendësueshme për foshnjën.

Dokumenti rithekson që ushqyerja me gji duhet të promovohet, mbrohet dhe mbështetet duke marrë parasysh shumë faktorë, para së gjithash ndikimin pozitiv në shëndetin e nënës dhe të porsalindurit, por edhe për pasojat e dobishme në shoqëri dhe mjedis.

Si pasojë, çdo kundërindikacion për ushqyerjen me gji duhet të bazohet në arsye precize mjekësore dhe shëndetësore. Për këtë arsye, gratë që ushqejnë me gji nuk duhet të vendosen në pozitën për të ndaluar ushqyerjen me gji në mënyrë që të vaksinohen kundër Covid-19.

Në të njëjtën kohë, vendimi i gruas gjidhënëse për t’iu nënshtruar kësaj vaksine duhet të merret me marrëveshje të ndërsjellë midis saj dhe profesionistëve shëndetësorë, duke marrë parasysh kushtet specifike shëndetësore, social-familjare dhe të punës.

Çfarë ndodh në vendet e tjera

Dokumenti, i titulluar “Covid-19: konsensusi ndër-korporativ për ushqyerjen me gji dhe vaksinimin” u vendos pas debatit që u zhvillua kohët e fundit në disa vende evropiane dhe vendimit të EMA, Agjencisë Evropiane të Barnave dhe AIFA, Agjencia Italiane e Barnave pikërisht në lidhje me marrëdhëniet midis vaksinës për Covid-19 dhe ushqyerjes me gji.

Vaksinat në dispozicion aktualisht konsiderohen të sigurta, edhe nëse urgjenca e pandemisë ka çuar në një shkurtim të periudhës së zhvillimit dhe vlerësimit dhe ka sugjeruar autorizimin rregullator sipas procedurës së urgjencës.

Për këtë arsye nuk është ende e mundur të kemi informacion mbi sigurinë e vaksinës Covid-19 në grupe të veçanta të popullatës siç janë fëmijët dhe të rinjtë nën moshën 16 vjeç dhe, saktësisht, gratë shtatzëna dhe gjidhënëset.

Për këtë arsye, informacione të ndryshme ofrohen në vende të ndryshme.

Për shembull, në Mbretërinë e Bashkuar rekomandohet, për arsye paraprake, të presësh fundin e dhënies së gjirit përpara se të bësh vaksinën.

Në Kanada, autoritetet shëndetësore kanë vendosur në paketimin e vaksinës specifikimin që ilaçi ekskretohet në qumështin e njeriut dhe për këtë arsye nuk mund të përjashtohet një rrezik për të porsalindurit dhe foshnjat. Administrata e Ushqimit dhe Barnave dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, më shumë sesa në kundërindikacionet reale, përqendrohen në mungesën e të dhënave shkencore.

Shoqata Amerikane e Mjekësisë thotë në vend të kësaj që vaksina duhet t’u ofrohet grave që ushqejnë me gji dhe se në çdo aspekt tjetër ato janë të përshtatshme.

Ushqyerja me gji është e dobishme për nënën sepse mbron gjithashtu nga çdo sëmundje në të ardhmen dhe siguron ushqimin më të mirë për të porsalindurin, për formimin e mikrobiotës së zorrëve dhe zhvillimin e saktë të sistemit mbrojtës të trupit.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.