Dhëmbët e parë të fëmijëve do të shfaqen kur shfaqet pështymë e bollshme, një tendencë për të kafshuar dhe për të sjellë ndonjë objekt në gojë.

Është një proces i gjatë, duke filluar rreth pesë deri në gjashtë muaj për të përfunduar në shkollën fillore. Prindërit duhet të jenë të vëmendshëm për të lehtësuar shqetësimin e mishrave të dhëmbëve dhe më vonë, për t’i mësuar fëmijës parimet e higjienës orale, në mënyrë që të parandalojnë problemet e mundshme.

Të parët janë prerësit

Prej rreth tre muajsh e tutje, prindërit vërejnë se foshnja ka pështymë të bollshme dhe se priren të kafshojnë duart e tyre të vogla, biberonin, thithën e nënës me mishrat e dhëmbëve. Kjo është një shenjë që dhëmbët e tyre të qumështit mund të dalin së shpejti.

Dhëmbët e parë të foshnjave zakonisht shfaqen nga muaji i pestë deri në muajin e gjashtë. Prerësit, pra dhëmbët qendrorë, zakonisht të harkut të poshtëm, fillojnë të shfaqen, pastaj shfaqen dhëmbët e sipërm.

Më vonë, drejt moshës një vjeçare, shfaqen dhëmbët anësorë të poshtëm dhe të sipërm dhe molarët e parë. Rreth moshës 18-24 muajshe, shfaqen kaninët, si ato të poshtëm dhe të sipërm. Më vonë, nga mosha dy vjeç dhe deri në rreth tre vjeç, molarët e dytë shpërthejnë.

Këto janë kohët mesatare të shpërthimit të dhëmbëve të parë të fëmijëve, por mund të ketë dallime domethënëse midis një fëmijëve të ndryshëm. Në disa raste dhëmbët shfaqen kur fëmija është pesë muajsh, në raste të tjera ato nuk shfaqen deri në muajin e tetë ose të nëntë dhe kjo është krejt normale.

Si të lehtësojmë bezdisjen e pashmangshme?

Shpërthimi i dhëmbëve shkakton siklet në pothuajse të gjithë fëmijët. Dhëmbi që shtyp në indet e buta të mishit të dhëmbëve krijon inflamacion dhe dhimbje. Mishrat e dhëmbëve janë të fryrë, të nxehtë dhe të lënduar, ndonjëherë të mbuluar me një lloj flluske.

Fëmija lufton për të fjetur sepse pozicioni shtrirë promovon rrjedhjen e gjakut në mishrat e dhëmbëve tashmë të përflakur. Nga ana tjetër, temperatura dhe diarreja nuk duken të lidhura me daljen e dhëmbëve: edhe nëse duket se përkojnë me dhëmbët e parë të fëmijëve, ato ndoshta janë të lidhura me fakte virale.

Për të lehtësuar shqetësimet, është e dobishme t’i ofroni foshnjës lodra të vogla të ftohta, të mbahen në frigorifer për disa orë: i vogli, duke i kafshuar, gjen lehtësim, freskon mishrat e përflakur dhe ndihmon dhëmbët të dalin.

Manovrat e higjienës orale

Sapo të shfaqen dhëmbët e parë, është koha për të filluar disa manovra delikate të higjienës orale, veçanërisht të dobishme për edukimin e fëmijës, që me kalimin e kohës, të mësojnë të kujdesen vetë për dhëmbët e tyre. Prindërit mund të mbështjellin një garzë sterile, të lagur me ujë të freskët, rreth gishtit tregues dhe ta fshijnë butësisht mbi mishrat dhe dhëmbët që tashmë janë shfaqur.

Në këtë fazë, kujdesi dentar fillon me ushqimin e duhur: për shembull, është e gabuar të zhytësh biberonin në mjaltë ose sheqer, si dhe t’i ofrosh vogëlushit lëngje frutash me sheqer. Dhëmbët janë të predispozuar për fillimin e kariesit.

Furça e parë e dhëmbëve

Deri në moshën dyvjeçare, dhëmbët mund të pastrohen butësisht me një kokë furçe të vogël, pa përdorimin e pastës së dhëmbëve. Ju i lani dhëmbët butësisht: furça e dhëmbëve duhet të menaxhohet nga prindërit, për pastrim më të mirë dhe për arsye sigurie, të paktën deri në 5 vjet.

Nga kjo moshë fëmija mund të kryejë manovra të higjienës orale në mënyrë të pavarur, në mëngjes dhe në mbrëmje. Nga 5-6 vjeç mund të filloni të përdorni një dozë të vogël pastë dhëmbësh me fluor posaçërisht për më të vegjlit.

Po apo jo për pastën e dhëmbëve herët?

Sipas Sioi, Shoqëria Italiane e Stomatologjisë së Fëmijëve, e cila përfshin indikacionet e Shoqatës Dentare Ada, Amercan, do të rekomandohej të përdorni një pastë dhëmbësh me fluor në dhëmbin e parë të qumështit të dalë rishtas.

Prindërit mund të fillojnë të pastrojnë dhëmbin e foshnjës së porsalindur me një pjesë të pastës së dhëmbëve me fluor në madhësinë e një kokërre orizi, duke përdorur një gisht me doreza ose një garzë, dhe duke pastruar të gjitha sipërfaqet e dhëmbit. Në këtë mënyrë, do të ofronte mbrojtje të mirë nga rreziku i kariesit pa efekte anësore.

Pediatri kontrollon që dalja e dhëmbëve të bëhet rregullisht dhe, nëse vëren ndonjë problem (për shembull, defekte në përtypje), ai mund të sugjerojë një vizitë tek dentisti i fëmijëve. Sidoqoftë, këshillohet që fëmijët t’i nënshtrohen një kontrolli nga ky specialist çdo vit, edhe në mungesë të problemeve të veçanta.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.