Gjurmët e ekspozimit ndaj tymit të duhanit gjatë shtatzënisë mbeten në fëmijëri për një kohë të gjatë.

Edhe për vite me radhë. Fëmija pëson dëmtime të dukshme në gjak. Kjo rezultoi nga një studim amerikan. Një arsye tjetër për të lënë duhanin sa më shpejt që të jeni në pritje të një fëmije.

Një test gjaku

Studimi i kryer nga hulumtuesit në Shkollën Johns Hopkins Bloomberg të Shëndetit Publik në Baltimore, SHBA, dhe botuar në revistën shkencore “Kërkime Mjedisore”, tregoi se nikotina dhe substancat e tjera të përfshira në cigare, prodhojnë modifikime molekulare te fëmija edhe pas lindjes.

Për të arritur këto rezultate, molekula të veçanta të trupit janë studiuar, duke përfunduar një hulumtim të mëparshëm që gjeti me sasinë e një lënde të caktuar në trupin e fëmijës dhe probabilitetin që nëna kishte pirë duhan gjatë shtatëzanisë.

Gjaku “memorizon” tymin

Studiuesit amerikanë përdorën mostrat e gjakut të 531 fëmijëve parashkollorë nga pjesë të ndryshme të Shteteve të Bashkuara dhe pyetën nënat e tyre rreth zakoneve të tyre gjatë shtatzënisë.

Pesë vjet më vonë, gjaku i fëmijëve mbajti ende “në kujtesë” faktin se nëna kishte pirë duhan, të ashtuquajturat Metilationë, ose një faktor epigjenetik që përbëhej nga shtimi i një grupi metili në një gjen.

Gjurmët e ekspozimit ndaj tymit të cigareve, të shfaqura në ndryshimet e ADN-së ishin të dukshme edhe pas pesë vjetësh nga lindja në 81% të rasteve.

Jo vetëm cigare

“Ekspozimi ndaj substancave toksike ndikon jo vetëm tymin e cigareve, por edhe agjentë kimikë të pranishëm në plastikë ose ndotës të pranishëm në ujërat që pimë”, thekson Margaret Daniele Fallin, koordinator kërkimor. “Synimi i studiuesve, shton ai, është të kuptojmë se si substancat ndaj të cilave qeniet njerëzore janë të ekspozuara gjatë jetës në barkun e nënës mund të ndikojnë në shfaqjen e patologjive të tilla si autizmi, obeziteti dhe çrregullimet kardiovaskulare “.

Rritet rreziku i autizmit?

“Do të ishte e rëndësishme të kuptohet nëse ekspozimet gjatë shtatzënisë janë lidhur me zhvillimin e autizmit. Ne duhet të kuptojmë ndikimin e gjurmëve që kemi zbuluar. Çfarë duan të na tregojnë?”.

A e dini se?

Epigjenetika është dega e biologjisë molekulare që studion mutacionet gjenetike dhe transmetimin e karaktereve trashëguese që nuk i atribuohen drejtpërdrejt sekuencës së ADN-së.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.