Shpesh herë keni dëgjuar nga gratë shtatzëna se flokët gjatë shtatzënisë bëhen më të trasha dhe të shkëlqyeshme. Kjo vjen si rezultat i niveleve të larta të hormonit të estrogjenit, i cili ngadalëson rënien e flokëve.

Mirëpo, nënat e ardhshme, megjithatë, mund të përjetojnë rrallim të flokëve ose humbje të tyre, gjatë ose pas shtatzënisë.

Kjo gjendje, njëkohësisht është shqetësuese, por edhe normale, pasi shktakohet nga hormonet, stresi në trup dhe kushtet tjera që shoqërojnë shtatzëniën.

Por, cilët janë shkaqet kryesore?

-Ndryshimet hormonale

Disa gra përjetojnë rrallim apo humbje të flokëve për shkak të stresit. Kjo gjendje quhet telogen effluvium dhe prek një numër të vogël të grave shtatzëna.

Tremujori i parë mund të sjell stres në trupin tuaj pasi ekuilibrimi i hormoneve ndryshon në mënyrë drastike për të mbështetur fetusin. Rrallimi i flokëve mund të vërehet pas dy deri në katër muaj.

-Problemet shëndetësore

Çrregullimet e tiroides, si hipertiroidizmi apo hipotiroidizmi, mund të jetë e vështirë të vërehet gjatë shtatzënisë.

Nga te dy kushtet, hipotiroidizmi është më i zakonshëm, duke prekur 2 ose 3 nga 100 gra shtatzëna.

-Mungesa e hekurit

Mungesa e hekurit ndodh kur nuk keni mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut për të marr oksigjen në inde të ndryshme në trup. Mund të shkaktojë rrallim të flokëve së bashku me simptoma të tjera si, lodhje, rrahje të parregullta të zemrës, gulcim dhe dhimbje koke.

Ndërsa, humbja e flokëve si rezultat i mungesës së hekurit nuk është e përhershme.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.