Ka disa gjëra të njohura që ndodhin gjatë lindjes si kontraktimet, dhimbjet dhe shpesh një epidural. Megjithatë, ka edhe disa ngjarje të tjera që mund të ndodhin dhe ndoshta mund t’ju habisin.

Disa janë të zakonshme dhe të padëmshme ndërsa të tjerat ndonjëherë kanë nevojë për kujdes më urgjent.

Nga rrjedhja vaginale dhe dobësimi deri në një kohë shumë të shpejtë të lindjes, ka gjëra që mund ta bëjnë lindjen tuaj shumë më emocionuese. Shikoni shtatë gjëra që mund të ndodhin dhe çfarë të bëni për to:

Lëvizjet e padëshiruara të zorrëve

Meqenëse të njëjtët muskuj të përdorur kur dilni jashtë, përdoren edhe në momentin që lindni, ju mund të jashtëqisni gjatë lindjes dhe kjo është në rregull.

Epidurali, i cili mpin gjysmën e poshtme të trupit tuaj, mund të rrisë mundësinë e lëvizjeve të pakontrollueshme të zorrëve.

Nëse ju vjen mos e mbani pasi ka një hulumtim që sugjeron se nëse defekoni gjatë lindjes mund të ndihmojë në ekspozimin e fëmijës tuaj ndaj baktereve të mira të zorrëve, të cilat mund të sjellin përfitime shëndetësore afatgjata.

Të përziera dhe të vjella

Të përzierat dhe të vjellat nuk janë vetëm gjatë shtatzënisë por mund të ndodhin edhe gjatë lindjes, veçanërisht gjatë fazës aktive të lindjes dhe kur e shtyni fëmijën tuaj jashtë.

Kur gratë marrin një epidural, ato mund të kenë një rënie të presionit të gjakut që mund të shkaktojë të vjella.

Një shqetësim tjetër që nuk sugjeron ngrënien para lindjes është se nëse do të jetë e nevojshme një operacion cezarian urgjent, ushqimet në stomakun tuaj mund të rrisin rrezikun që të bllokohen rrugët aspiratore gjatë operacionit.

Lindja e zgjatur

Faza e parë e lindjes përfshin fazën latente (lindjen e hershme), fazën aktive dhe fazën e tranzicionit. Por ndonjëherë këto faza nuk ndodhin aq shpejt sa duhet.

Një fazë e zgjatur latente është kur lindja zgjat më shumë se 20 orë për nënat për herë të parë dhe më shumë se 14 orë nëse keni lindur më parë.

Lindja e zgjatur latente mund të jetë stërmunduese dhe nganjëherë zhgënjyese për nënat, por rrallëherë çon në komplikime dhe nuk është një tregues për lindjen me operacion cezarian.

Nëse qafa e mitrës tuaj është e shkurtuar ose e hollë, thjesht provoni të jeni të durueshme dhe të pushoni. Flini, bëni një shëtitje ose shijoni një banjë të ngrohtë.

Pasi qafa e mitrës tuaj është gjashtë centimetra e shkurtuar, ju jeni zyrtarisht në lindje aktive dhe pasi të jeni në lindje aktive, mund të jetë problematike nëse nga qafa e mitrës bebi nuk del aq shpejt sa pritej dhe në këtë rast rekomandohet operacioni cezarian për të shmangur komplikimet.

Lindje e shpejtë

Ju gjithashtu mund të lindni shumë shpejt. Lindja e shpejtë është kur foshnja vjen në më pak se tre orë pasi fillojnë kontraktimet.

Shumica e nënave të reja mund ta shohin lindjen e shpejtë si pozitive, por ka një numër shqetësimesh nëse ndodh një lindje e shpejtë.

Brenga kryesore është mungesa e kohës për ta bërë atë në spital, për të marrë ilaçe për dhimbje, për të lindur në një mjedis steril dhe në prani të mjekëve.

Një vështirësi tjetër e rëndësishme e lindjes së shpejtë është mungesa e krijimit të duhur të kohës përgatitore që lejon nënën të ndihet nën kontroll dhe të gjejë strategji të duhura përballimi për t’u përgatitur për një ndryshim kaq të madh në jetën e një personi.

Probleme të tjera të mundshme përfshijnë rritjen e rrezikut të shqyerjes së qafës së mitrës dhe vaginës, hemorragji nga mitra ose vagina, dhe rreziku i infeksionit për foshnjën nga një lindje e pasterilizuar.

Prerje vaginale

Është mjaft e zakonshme që perineumi, zona midis vaginës dhe anusit, të çahet gjatë lindjes, nëse hapja vaginale nuk është mjaft e gjerë.

Përafërsisht 90% e grave përjetojnë një prerje vaginale gjatë lindjes së fëmijëve. Prerjet e shkallës së parë ose të shkallës së dytë mund të shkaktojnë parehati të vogël për disa javë, por prerjet e shkallës së tretë dhe të katërt mund të duan më shumë se disa javë për t’u shëruar.

Në disa raste, mjeku juaj mund të duhet të kryejë një epiziotomi, e cila është një prerje kirurgjikale për të zgjeruar hapjen vaginale.

Ato nuk janë jashtëzakonisht të zakonshme, por mund të bëhen nëse supi i foshnjës është i mbërthyer pas kockës së legenit (dystocia e shpatullave), ose nëse nëna ka nevojë për një lindje të asistuar me forceps ose një vakum. Qepjet do të ndihmojnë në riparimin e një perineumi të çarë.

Prerje e rektumit

Ju gjithashtu mund të pësoni një prerje të rektumit tuaj, një lloj prerje e shkallës së katërt kur e nxirrni foshnjën jashtë. Ka raste që nuk mund të bëni asgjë për të parandaluar një prerje të shkallës së katërt.

Kjo është, për fat të mirë, prerja vaginale më pak e zakonshme gjatë një lindjeje vaginale.

Një mënyrë për të zvogëluar prerjen në rektum është duke aplikuar kompresë të ngrohtë në perineum gjatë fazës shtytëse të lindjes. Mund të provoni edhe masazh.

Masazhimi i shpeshtë i bazës së vaginës me vaj ose një lubrifikant me bazë uji mendohet se zbut indin duke e bërë atë më të butë dhe përmirëson fleksibilitetin e tij.

Placenta e mbajtur

Pasi fëmija juaj është në këtë botë, ju mund të mendoni se ka mbaruar, por nuk është kështu.

Është normale që kontraktimet të vazhdojnë pas lindjes, pasi trupi juaj duhet të nxjerrë placentën nga mitra. Tkurrjet gjithashtu janë të nevojshme për të ulur sasinë e gjakderdhjes pas lindjes.

Nxjerrja e placentës shpesh ndodh më vete brenda 30 minutave të para pas lindjes pasi placenta juaj ndahet nga muri i mitrës dhe shtyhet jashtë me kontraksione. Nëse nuk ndodh automatikisht, fenomeni quhet placentë e mbajtur.

Disa shkaqe pse ndodh të mbahet brenda placenta mund të jenë kontraktimet e dobëta, mbyllja e qafës së mitrës para se të dalë placenta ose placenta bashkohet me muret muskulore të mitrës. Ilaçet do të ndihmojnë në relaksimin e mitrës dhe mjeku mund të rekomandojë ushqyerjen me gji, gjë që mund të bëjë që mitra të kontraktohet sa duhet për të nxjerrë jashtë placentën.

Simptomat e placentës së mbajtur përfshijnë ethe, rrjedhje të hundëve, gjakderdhje të rëndë dhe / ose dhimbje të vazhdueshme.

Si mjet i fundit, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hequr qafe placentën nga trupi juaj. Gjendja mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet siç duhet.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.