Prindërit e dinë mirë: lëkura e fëmijëve të vegjël, nën moshën dy vjeç, është shumë delikate skuqet, pezmatohet, e plasaritet lehtësisht, sidomos në zonën e pelenës, por edhe në zonat e “palosjes” së lëkurës.

Sigurisht që është struktura e një lëkure akoma të brishtë, me një shtresë të hollë hidrolipidike dhe për këtë arsye e ndjeshme ndaj acarimit. Disa ekspertë sugjerojnë, megjithatë, të mos nënvlerësojmë praninë e eritemës dhe skuqjes që janë veçanërisht të vështira për t’u çrrënjosur: mund të jetë një formë e psoriazës pediatrike, përgjegjëse për dëmtimet e lëkurës së fëmijëve.

Lidhja me psoriazën

Prandaj, ekziston një korrelacion i ngushtë midis problemeve të lëkurës në fëmijëri dhe psoriazës, sipas një studimi të kryer nga Universiteti Kombëtar Yang-Ming dhe Spitali i Përgjithshëm i Veteranëve Taichung në Taipei, botuar në Gazetën e Akademisë Amerikane të Dermatologjisë. Ekspertët regjistruan 1,527 fëmijë me psoriazë dhe 15,270 pa këtë problem, me një moshë mesatare pak më pak se dhjetë vjet, midis viteve 2000 dhe 2017.

Lidhje të rëndësishme u regjistruan me psoriazën pediatrike dhe lezione virale dhe bakteriale të lëkurës së fëmijëve dhe infeksione mykotike në dy vitet e para të jetës. Sidoqoftë, nuk kishte asnjë korrelacion me ekspozimin ndaj antibiotikëve, i cili në çdo rast duhet të ndodhë vetëm nëse është e nevojshme dhe me këshillën e pediatrit.

Manifestime të ndryshme të çrregullimit

Në Itali, psoriaza prek 2.8 përqind të popullsisë, për një total prej rreth 1.800.000 njerëz. Nga këta, 10-20 përqind vuajnë nga forma mesatare, ndërsa 0.1 përqind tregojnë variante serioze ose komplekse.

Edhe të vegjlit mund të vuajnë prej saj. Në fëmijëri ekzistojnë tri forma tipike: psoriaza e pelenave, e cila prek zonën e pelenave; psoriaza e anasjelltë, manifestimet e së cilës janë lezione të kuqe në palosjet e lëkurës si sqetulla ose ijë. Psoriaza gutate është e shpeshtë, me njolla të vogla në të gjithë trupin, sidomos në shpinë.

Sëmundja shkaktohet nga një përgjigje e ekzagjeruar inflamatore që shfaqet për shkak të pranisë së interleukinave, proteinave të pranishme në sasi të larta tek njerëzit me psoriazë. Inflamacioni shkakton rritjen e qelizave të lëkurës me një shpejtësi shumë të shpejtë, kështu që lëkura bëhet e trashë dhe me njolla të kuqe, të ngritura të mbuluara nga një shtresë e bardhë e qelizave të vdekura të lëkurës, të cilat shkaktojnë kruarje dhe ndonjëherë dhimbje.

Si të kontrolloni psoriazën

Vëzhgimi i lezioneve në lëkurën e fëmijëve nga pediatri ose dermatologu shpesh është i mjaftueshëm për të përcaktuar diagnozën. Nëse keni dyshime, mund të kryhet një mostër indi e ndjekur nga ekzaminimi histologjik për të përjashtuar infeksionet mykotike ose bakteriale.

Terapia bazohet në kortizon në doza adekuate dhe jo shumë të gjata, derivate të vitaminës D, substanca të tjera me efekt anti-inflamator.

Në rastin e fëmijëve, është gjithmonë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje e veçantë kujdesit të lëkurës, duke përdorur produkte pastruese dhe zbutëse pa kimikate që mund ta irritojnë.

Banjat duhet të jenë të shpejta duke përdorur pak produkt për të shmangur irritimin e lëkurës delikate dhe mund të jetë e rëndësishme të aplikoni produkte për të ushqyer lëkurën dhe për të luftuar kruarjen dhe acarimin.

Nëse një fëmijë ka manifestime të lëkurës si skuqje dhe acarim, është më mirë të mos ndaleni në diagnozën e parë, për të parandaluar ngatërrimin e psoriazës me dermatitin atopik, një problem më i përhapur dhe më i shpeshtë i lëkurës.

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.