Operimi cezarian është lindja kirurgjikale e një fëmije. Ajo përfshin një prerje në barkun e nënës. Seksion cezarian do të thotë përfundimi operativ i një shtatzënie për të cilën kërkohet një tregues/arsye mjekësore. Duke pasur parasysh situatën brenda së cilës ka një arsye për seksionin cezarian, ne dallojmë midis emergjencës dhe operacioneve të planifikuara.

Seksioni cezarian është një operacion serioz i lidhur me rreziqe dhe komplikime të mundshme. Ndërlikimet më të zakonshme të procedurës janë infeksioni, humbja e gjakut, shërimi i vështirë i plagës dhe rritja e rrezikut intraoperativ dhe postoperativ dhe atë të trombozës.

Shërimi i nënës me prerje cezariane është më kërkues sesa me lindjen vaginale dhe duhen disa javë për t’u shëruar plotësisht. Hospitalizimi zakonisht zgjatë për pesë ditë. Pas operacionit, problemet mbeten për disa kohë, kur kolliten ose qeshin si dhe probleme të mundshme kur rri ulur ose qëndrimi në këmbë.

Si kryhet një pjesë cezariane?

Është një pyetje që u intereson shumë grave shtatzëna. Para operacionit, stomaku juaj do të pastrohet dhe ju do të jeni gati për të marrë lëngje intravenoze (IV). Kjo u jep mundësi mjekëve të japin lëngje dhe çfarëdo lloj ilaçesh që do t’ju duhen. Ata gjithashtu do të vënë një katetër për të mbajtur fshikëz tuaj bosh gjatë operacionit.

Operacioni kryhet me një prerje në pjesën e poshtme të barkut (e ashtuquajtura prerje bikini).

Një prerje bëhet nëpërmjet murit abdominal, mitrës dhe fryteve të saj. Në të kaluarën, seksioni cezarian ishte kryer ekskluzivisht nën anestezi të përgjithshme, por në ditët e sotme shumica dërrmuese e operacioneve janë kryer nën anestezi spinale, kështu që nëna menjëherë pas lindjes mund të shohë fëmijën dhe të dëgjojë zërin e parë të bebit, dhe të përjetojë takimin e parë me të.

Ashtu si çdo operacion, pjesa cezariane mund të çojë në komplikime të tilla si dëmtimi i organeve fqinje (enët e gjakut, zorrët, fshikëza, uretra), dhe të mundshme janë prerje të vogla të foshnjës kur hap mitër ose gjakderdhje të rënda të pakontrolluara që kërkojnë transfuzion gjaku.

Komplikimet e mundshme parandalohen me sukses nga përdorimi i ilaçeve parandaluese (p.sh. antibiotikët, heparina) dhe masat (kateter urinar, kufizimi i marrjes së ushqimit) menjëherë pas operacionit.

“Duhet të cekim se të gjitha këto ndërlikime janë jashtëzakonisht të rralla dhe se disa janë po aq të mundshme gjatë lindjes vaginale.

Sa për ndërlikimet e mundshme për foshnjën, foshnja nuk është e ekspozuar ndaj rreziqeve shtesë në krahasim me lindjen vaginale.
Rikuperim pas lindjesë cezariane

Ndryshe nga nënat që e sollën foshnjën në jetë në mënyrë natyrale dhe qëndrojnë në spital mesatarisht për tre ditë, shërimi pas prerjes cezariane merr pak më shumë kohë. Zakonisht qëndron në spital për pesë ditë pas operacionit. Për gjashtë javët e ardhshme nëna duhet të kursehet nga lëvizjet e vështira. Pas kësaj, nuk duhet të ketë më probleme lidhur me vetë operacionin.

Nëse një lindje normale ishte e mundur pas një lindjeje cezariane?

Një gjë e tillë mund të bëhet por ekziston një rrezik më i lartë i këputjes së mitrës gjatë lindjes në vendin e plagës sesa pjesa e mëparshme cezariane.

Prandaj, shumica e lindjeve pas prerjes cezariane janë megjithatë të përfunduara nga pjesë të përsëritura cezariane.

Lindja vaginal nuk është aspak e këshillueshme pas dy ose më shumë seksioneve cezariane ose nëse kanë kaluar më pak se dy vjet që nga seksioni i parë cezarian.

Pas një operimit cezarian, mjeku do t’ju këshilloj të ngriteni dhe të ecni sa më gjatë të jet e mundur. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e mpiksjes së gjakut dhe konstipacionit. Mjeku juaj gjithashtu do t’ju japë rekomandime për kujdesin në shtëpi pas operacionit, por në përgjithësi ju duhet të keni parasysh:

Pusho, sidomos për javët e para. përdorni pozicion të përshtatshëm gjatë qëndrimit ulur, pini shumë lëngje,shmangni seksin për 4 deri në 6 javë, merrni qetësues nëse është e nevojshme. Kërkoni ndihmë nëse keni simptoma të depresionit të paslindjes, si për shembull luhatje të forta humori ose lodhje të rëndë. Kontaktoni mjekun tuaj dhe nëse përjetoni simptomat e mëposhtme:

Dhimbje gjoksi të shoqëruara me ethe,
Gjakëderdhje nga vagina me një erë të pakëndshme,
Dhimbje gjatë urinimit.
Ethe,
Temperature të lartë,

Leave a comment

Regjistrohu për të rejat e fundit

Bebja.Com © 2024. All Rights Reserved.